Σε συνέχεια της 1ης πρόσκλησης που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2014 και των προτάσεων που υποβλήθηκαν το Μάρτιο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας, τη χρηματοδότηση από το Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» εννέα (9) δράσεων (έργων και μελετών) Μεταφορών συνολικού προϋπολογισμού 794,4 εκ. ευρώ. Με την προανα-φερθείσα έγκριση της Ε.Ε. διασφαλίζονται για τη χώρα μας κοινοτικοί πόροι ύψους 538,1 εκ ευρώ, πέραν των προβλεπόμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020. (βλ συνημμένους πίνακες).

Από τους πόρους αυτούς, τα 511,9 εκ ευρώ, αφορούν δύο (2) σιδηροδρομικά έργα του άξονα Πάτρα – Αθήνα - Θεσσαλονίκη (τμήμα «Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός» και τμήμα «Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος») συνολικού προϋπολογισμού 741,6 εκ. ευρώ, που συμβάλλουν σημαντικά στην ολοκλήρωση του ελληνικού ενδιαφέροντος τμήματος του Διαδρόμου Orient / East Med. Με τις εγκρίσεις αυτές καλύφθηκε από την Ελλάδα το 88,3% της αναλογούσας από πόρους του Ταμείου Συνοχής ποσόστωσης (580,9 εκ ευρώ), γεγονός που αποτελεί σημαντική επιτυχία σε επίπεδο 14 Κ-Μ Συνοχής.

Οι σχετικές αποφάσεις θα υπογραφούν εντός του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εκταμιευθούν οι σχετικές προκαταβολές.

Οι ελληνικές αρχές, ενόψει των νέων προσκλήσεων της Ε.Ε., έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας για την υποβολή νέων προτάσεων χρηματοδότησης στο Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», για την υλοποίηση ή προετοιμασία στρατηγικής σημασίας έργων μεταφορών στη χώρα μας.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση στα Σχετικά αρχεία.

 

Σχετικά αρχεία

Δελτίο Τύπου (PDF - 346 Kb)

Εγκριθείσες προτάσεις (XLS - 44 Kb)

Αποδοχή Cookies

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει τη βέλτιση εμπειρία χρήστη. Με την χρήση του ιστότοπου, συναινείτε στην χρήση τους.