Από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Σχεδιασμού, της Αξιολόγησης και της Εφαρμογής σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα με Υγεία, Αγάπη και Φώτιση στις καρδιές μας.

   Οι προοπτικές χρηματοδότησης σύγχρονων και ανθεκτικών σιδηροδρομικών έργων στην Ελλάδα, κομβικής σημασίας για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, καθώς και το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, λόγω της θεομηνίας «Daniel» τέθηκαν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε το διάστημα μεταξύ 16 έως 18 Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα ο Συντονιστής του Διαδρόμου Orient/ East-Med (ΟΕΜ), κ. Mathieu Grosch, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» Connecting Europe Facility, συνοδευόμενος από την κα Lotte Lankveld, εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (DG MOVE).

   Στο πλαίσιο της επίσκεψης o κ. Grosch συναντήθηκε την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  κ. Νικόλαο Παπαθανάση, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ.  Δημητρίου Σκάλκου με θέμα συζήτησης τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που προσφέρει ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων για εμβληματικές επενδύσεις στην χώρα μας την περίοδο 2021-2027, στον τομέα των μεταφορών.

   Συζητήθηκε επίσης η πορεία εξέλιξης των έργων, που υλοποιούνται στην χώρα μας, με έμφαση στο ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο λόγω της θεομηνίας Daniel.

   Ο κ. Grosch επισκέφτηκε την επόμενη ημέρα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συνομίλησε με τον Υπουργό, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, όπου συζητήθηκαν τα ευρύτερα θέματα πολιτικής που θα εφαρμόσει το υπουργείο για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών έργων και ειδικότερα της σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε («Sea2Sea»), που θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών δημιουργώντας μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου. Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στους δύο νέους σιδηροδρομικούς διαδρόμους Δυτικά Βαλκάνια – Ανατολική Μεσόγειος και Βαλτική Θάλασσα – Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο.

   Η επίσημη επίσκεψη του κ. Mathieu Grosch και της αντιπροσωπείας της Ε.Ε ολοκληρώθηκε στις 18/10 με την Τεχνική Συνάντηση στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ στην οποία συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε , κ. Χρήστος Παληός, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Α.Ε, κ. Παναγιώτης Τερεζάκης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων.

 

 

   Ακολούθησε η επίσκεψη (α) στον σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών (έργο ΕΣΠΑ), (β) στο εργοτάξιο του έργου της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή Σεπολίων [Έξοδος Σ.Σ. Αθηνών (Σ.Σ.Α.) - Τρεις Γέφυρες] (έργο CEF1) και (γ) στο ΚΕΚ ΣΚΑ (Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας ΟΣΕ) στις Αχαρναίς (έργο ΕΣΠΑ).

  

   

 

 

 

 Πηγή : Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Σχεδιασμού, της Αξιολόγησης και της Εφαρμογής

Μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της Εθνικής Αρχής Συντονισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4914/2022, σας ενημερώνουμε ότι οι αρμοδιότητες του προγραμματισμού, της αξιολόγησης, καθώς και της παρακολούθησης και του συντονισμού της εφαρμογής του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» στους τομείς Μεταφορών, Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών που ασκούσε η Μονάδα Ε΄ της «Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής» (ΕΥΣΕ) μεταφέρονται στις αρμοδιότητες της Μονάδας Ε’ της νεοσυσταθείσας υπηρεσίας “Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Σχεδιασμού, της Αξιολόγησης και της Εφαρμογής” (ΕΥΣΣΑΕ) της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Εφαρμογής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Μέσα σε γιορτινό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής του Υπουργείου    Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκδήλωση με το έθιμο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.

Καλωσορίζοντας το 2023 με πνεύμα συνεργασίας και αισιοδοξίας, ο Προϊστάμενος της ΕΥΣΕ, τα Στελέχη της Υπηρεσίας μας, καθώς και Στελέχη των Ειδικών Υπηρεσιών της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ευχόμαστε σ΄ όλους Χρόνια Πολλά για μια δημιουργική  Νέα Χρονιά με υγεία, αγάπη και ειρήνη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις συναδέλφους για την ευγενική προσφορά της βασιλόπιτας.
Η παρουσία των συναδέλφων και των συνεργατών μας τίμησε ιδιαίτερα.

Ο Προϊστάμενος κ. Λογοθέτης

Τα Στελέχη της ΕΥΣΕ

    

 Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής σας εύχεται Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά με Υγεία και Ευτυχία!!!!

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή (CΙΝΕΑ) προέβη στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 στην έκδοση Πρόσκλησης για τη Συγχρηματοδότηση Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 (CEF 2).

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανωτέρω Πρόσκλησης ανέρχεται σε 7.050.000.000 €, ο οποίος κατανέμεται ως εξής:

  • Γενικός Φάκελος: 3.670.000.000€
  • Φάκελος Συνοχής: 3.050.000.000€
  • Φάκελος Στρατιωτικής Κινητικότητας: 330.000.000€

Η Πρόσκληση απαρτίζεται από δεκατρία (13) επιμέρους τεύχη, εκ των οποίων έξι (6) αφορούν σε χρηματοδότηση έργων από τον Γενικό Φάκελο, έξι (6) από τον Φάκελο Συνοχής και μια (1) από τον Φάκελο Στρατιωτικής κινητικότητας. 

 

Συνημμένα Αρχεία:

Η από 16-09-2021 Πρόσκληση της Ε.Ε. (13 αρχεία)

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Εκτελεστικού της Οργανισμού CΙΝΕΑ, εξέδωσε στις 18 Μαΐου 2022 Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη Συγχρηματοδότηση Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 (CEF 2).

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανωτέρω Πρόσκλησης, που αφορά τον τομέα της Ενέργειας, ανέρχεται σε 800.000.000€, αφορά υποβολή δράσεων έργων ή μελετών για την υποστήριξη των PCI που ορίζονται στον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 564/ 19-11-2021 της Επιτροπής (δηλαδή "κατάλογος PCI") και το ποσοστό συγχρηματοδότησης (κοινοτικής συνδρομής CEF) επί των επιλέξιμων δαπανών διαμορφώνεται σε 50%.

Στα πλαίσιο αυτό η ΕΥΣΕ εξέδωσε τη με αρ. πρωτ. 59270/ 08-06-2022 επιστολή με θέμα: «Τομέας Ενέργειας: Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Χρηματοδότησης Έργων/Μελετών στο πλαίσιο του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 (CEF 2)», στην οποία περιγράφεται το Χρονοδιάγραμμα Υποβολής Προτάσεων σε Εθνικό Επίπεδο για την Παροχή Σύμφωνης Γνώμης του Κράτους Μέλους (Κ-Μ).

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Εκτελεστικού της Οργανισμού CINEA, εξέδωσε στις 12 Μαϊου 2022 Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη Συγχρηματοδότηση Έργων στο πλαίσιο του Μηχανισμού "Συνδέοντας την Ευρώπη" Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027(CEF 2).

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανωτέρω Πρόσκλησης, που αφορά στον Φάκελο της Στρατιωτικής Κινητικότητας (Military Mobility), ανέρχεται σε 330.000.000€, αφορά υποβολή δράσεων έργων ή/και μελετών που στόχο έχουν την προσαρμογή των υποδομών του διευρωπαΪκού δικτύου μεταφορών στις απαιτήσεις διττής χρήσης ( πολιτικής και στρατιωτικής) και το ποσοστό συγχρηματοδότησης (κοινοτικής συνδρομής CEF) επί των επιλέξιμων δαπανών διαμορφώνεται σε 50%.

Στις 7 Απριλίου 2022 συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» - Τομέας Μεταφορών (“Connecting Europe Facility Coordination Committee – Transport Sector”) στην οποία, μεταξύ άλλων θεμάτων, εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης που ολοκληρώθηκε για τα ακόλουθα τρία (3) Τεύχη Προσκλήσεων [εκ συνόλου δεκατριών (13)] για τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, Πολυετές Πρόγραμμα Εργασιών 2021-2023:

 

Στη βάση της 9463 final/16-12-2021 απόφασης της Ε.Ε. για την έγκριση του Πολυετούς Προγράμματος Εργασιών (Multiannual Work Programme – MAP) περιόδου 2021-2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Εκτελεστικού της Οργανισμού HADΕΑ εξέδωσε  στις 12-1-2022 “Πρόσκληση για τη Συγχρηματοδότηση Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» Προγραμματικής Περιόδου 2021-2025 (CEF 2)”. Με την παρούσα σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία υποβολής προτάσεων στην Ε.Ε. έχει παραταθεί έως τις 20 Απριλίου 2022, ενώ η προθεσμία για την παροχή της βεβαίωσης αποδοχής των εγγυήσεων ασφάλειας από το εμπλεκόμενο κράτος μέλος (security guarantees) έχει παραταθεί έως τις 23 Μαΐου  2022 (17:00 μμ ώρα Βρυξελλών).

Διευκρινίζεται ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν έως τις 20 Απριλίου 2022 (α) το αίτημα (που περιέχει το κείμενο των εγγυήσεων ασφαλείας) που αποστάλθηκε για έγκριση από αντίστοιχα κράτη μέλη τους και (β) βεβαίωση παραλαβής του.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανωτέρω Πρόσκλησης ανέρχεται σε 258.000.000 €, απαρτίζεται από 5 επιμέρους τεύχη και αναλύεται στον πίνακα που ακολουθεί. 

 

Σε συνέχεια της 9463 final/16-12-2021 απόφασης της Ε.Ε. για την έγκριση του Πολυετούς Προγράμματος Εργασιών (Multiannual Work Programme – MAP) περιόδου 2021-2025 και της από 12-1-2022 “Πρόσκλησης για τη Συγχρηματοδότηση Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» Προγραμματικής Περιόδου 2021-2025 (CEF 2)” που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Εκτελεστικού της Οργανισμού HADΕΑ, σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία υποβολής προτάσεων στην Ε.Ε. έχει παραταθεί έως τις 20 Απριλίου 2022.

Το Πολυετές Πρόγραμμα Εργασιών (MAP) περιόδου 2021 – 2025 καθορίζει τις προτεραιότητες της χρηματοδοτικής στήριξης της Ένωσης βάσει του Χρηματοδοτικού Κανονισμού του CEF 2 και των προτεραιοτήτων που πηγάζουν από την Ανακοίνωση της ΕΕ για την Ψηφιακή Πυξίδα 2030.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανωτέρω Πρόσκλησης ανέρχεται σε 258.000.000 €, απαρτίζεται από πέντε (5) επιμέρους τεύχη  και αναλύεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Στις 8 Απριλίου 2016 κοινοποιήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού τα ακόλουθα Προγράμματα Εργασιών του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη»:

Στις 12 Νοεμβρίου, υπογράφηκαν τέσσερεις (4) Συμφωνίες Επιχορήγησης (Grant Agreements) για έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον Διευθυντής της υπηρεσίας Innovation and Networks Executive Agency (ΙΝΕΑ), Dirk Beckers εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε συνέχεια της 1ης πρόσκλησης που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2014 και των προτάσεων που υποβλήθηκαν το Μάρτιο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας, τη χρηματοδότηση από το Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» εννέα (9) δράσεων (έργων και μελετών) Μεταφορών συνολικού προϋπολογισμού 794,4 εκ. ευρώ. Με την προανα-φερθείσα έγκριση της Ε.Ε. διασφαλίζονται για τη χώρα μας κοινοτικοί πόροι ύψους 538,1 εκ ευρώ, πέραν των προβλεπόμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020. (βλ συνημμένους πίνακες).

The Innovation and Networks Executive Agency (INEA) has released a new 'CEF Energy - Supported Actions' brochure providing an overview and insight into its current portfolio in energy infrastructure receiving €3.7 billion of EU funding. The publication gives an overview of all 139 Actions co-funded until May 2020, including the key features of the programme and a breakdown by sector.

Υποκατηγορίες

Αποδοχή Cookies

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει τη βέλτιση εμπειρία χρήστη. Με την χρήση του ιστότοπου, συναινείτε στην χρήση τους.