Οι προοπτικές χρηματοδότησης σύγχρονων και ανθεκτικών σιδηροδρομικών έργων στην Ελλάδα, κομβικής σημασίας για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, καθώς και το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, λόγω της θεομηνίας «Daniel» τέθηκαν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε το διάστημα μεταξύ 16 έως 18 Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα ο Συντονιστής του Διαδρόμου Orient/ East-Med (ΟΕΜ), κ. Mathieu Grosch, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» Connecting Europe Facility, συνοδευόμενος από την κα Lotte Lankveld, εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (DG MOVE).

   Στο πλαίσιο της επίσκεψης o κ. Grosch συναντήθηκε την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  κ. Νικόλαο Παπαθανάση, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ.  Δημητρίου Σκάλκου με θέμα συζήτησης τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που προσφέρει ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων για εμβληματικές επενδύσεις στην χώρα μας την περίοδο 2021-2027, στον τομέα των μεταφορών.

   Συζητήθηκε επίσης η πορεία εξέλιξης των έργων, που υλοποιούνται στην χώρα μας, με έμφαση στο ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο λόγω της θεομηνίας Daniel.

   Ο κ. Grosch επισκέφτηκε την επόμενη ημέρα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συνομίλησε με τον Υπουργό, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, όπου συζητήθηκαν τα ευρύτερα θέματα πολιτικής που θα εφαρμόσει το υπουργείο για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών έργων και ειδικότερα της σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε («Sea2Sea»), που θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών δημιουργώντας μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου. Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στους δύο νέους σιδηροδρομικούς διαδρόμους Δυτικά Βαλκάνια – Ανατολική Μεσόγειος και Βαλτική Θάλασσα – Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο.

   Η επίσημη επίσκεψη του κ. Mathieu Grosch και της αντιπροσωπείας της Ε.Ε ολοκληρώθηκε στις 18/10 με την Τεχνική Συνάντηση στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ στην οποία συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε , κ. Χρήστος Παληός, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Α.Ε, κ. Παναγιώτης Τερεζάκης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων.

 

 

   Ακολούθησε η επίσκεψη (α) στον σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών (έργο ΕΣΠΑ), (β) στο εργοτάξιο του έργου της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή Σεπολίων [Έξοδος Σ.Σ. Αθηνών (Σ.Σ.Α.) - Τρεις Γέφυρες] (έργο CEF1) και (γ) στο ΚΕΚ ΣΚΑ (Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας ΟΣΕ) στις Αχαρναίς (έργο ΕΣΠΑ).

  

   

 

 

 

 Πηγή : Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Σχεδιασμού, της Αξιολόγησης και της Εφαρμογής

Αποδοχή Cookies

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει τη βέλτιση εμπειρία χρήστη. Με την χρήση του ιστότοπου, συναινείτε στην χρήση τους.